ung scen/öst 2011

Ung scen/öst spelade under våren 2011 högstadiepjäsen  ”Ännu mer om alla vi MVG- och ADHD-barn i Bullerbynav Malin Axelsson och Andreas Boonstra;  en politisk musikteaterkomedi om dagens svenska skola. Föreställningen gavs såväl på Elsas Hus i Linköping som på Kulturkammaren i Norrköping. 
Hösten inleddes med ”En fet föreställning” av och med Lotti Törnros; en pjäs om fett och normer, som spelades på skolturné för gymnasiet. Efter föreställningen följde diskussioner och samtal i ämnet. Produktionen var ett samarbete med Unga Klara och gjorde också ett gästspel på deras scen i Stockholm i månadsskiftet november/december. Regi-coach för föreställningen var Unga Klaras konstnärliga ledare Suzanne Osten.

Från och med hösten 2011 tog ung scen/öst över teaterns uppdrag att spela för lågstadiet. Den första föreställningen för denna målgrupp blev pjäsen ”Jag blir en bubbla (som blir ett monster som blir ett barn)” av Malin Axelsson. Den spelades på Vinden i Norrköping och på ung scen/östs bakficka i Linköping och var en lekshow för lågstadiebarn om att förvandlas och där publiken själva fick möjlighet att förvandlas och leka olika roller genom teaterns kostymer och masker. För regin stod Ragna Weisteen  och monologen framfördes av Astrid Kakuli.

Mellanstadiets produktion var ”Östgöta Kungliga Regelverk ” av AnnaLina Hertzberg och Therese Söderberg med texter av Camilla Blomqvist, en pjäs om samhällets regler och vilka regler man kanske skulle vilja ändra på.

Ung scen/öst erhöll 193 tkr i stöd från Kulturrådet hösten 2010 för att under 2011 genomföra forskningsprojektet Barndom, kultur och politik. I projektet samarbetade forskare från Tema Barn och Tema Genus på Linköpings Universitet med ung scen/öst i en undersökning av de konstnärliga processerna, synen på barn och unga och samspelet mellan vuxna och barn. Forskningen innebar också att forskarna under pågående repetitioner på teatern återförde sina observationer till regissörer, skådespelare och konstnärer. Det var den unga skolpubliken i Östergötland som stod i fokus i forskningsprojektet – som dialogpartners, deltagare och mottagare. Pilotstudien påbörjades i vårens produktion ”Ännu mer om alla vi MVG- och ADHD-barn i Bullerbyn”. I föreställningen medverkade delar av en åttondeklass och en niondeklass på scen tillsammans med professionella konstnärer och bland annat studerade forskarna mötet mellan de vuxna konstnärerna och skolklassen. Visionen är att pilotstudien ska leda vidare till ett långsiktigt samarbete mellan ung scen/öst och Tema Barn/Tema Genus (LiU) för att utveckla en permanent fördjupad dialog mellan scenkonst, forskning och skolor i regionen. Medverkande forskare var Bengt Sandin (professor Tema Barn), Anna Sparrman (docent Tema Barn), Karin Zetterqvist Nelson (professor Tema Barn), Mathilda Hallberg (doktorand Tema Barn) samt Anna Lundberg (fil dr, studierektor Tema Genus).

Hösten 2011 ingick ung scen/öst också ett samarbete med Unga Klaras plattform Nationell arena. Med stöd från PostkodLotteriet utvecklar Unga Klara från och med hösten 2011 en nationell arena mötet mellan barn och teater över hela Sverige. Tillsammans med fyra etablerade teatrar runt om i landet – ung scen/öst (Östgötateatern), Malmö Stadsteater, Backa Teater (Göteborgs Stadsteater) och NorrlandsOperan – startar Unga Klara en nationell arena för spridning av nyskapande teater med barnperspektiv i fokus.

Ung scen/öst fyllde 10 år den 14 oktober och firade som sig bör med stor fest och jubileumsföreställning. Ända sedan starten för tio år sedan har ungdomsscenen varit en vital och vitaliserande del av verksamheten. Nyskriven dramatik, ofta utvecklad i nära dialog med barn och unga, är och har hela tiden varit kärnan i verksamheten. Öppenheten för andra scenkonstuttryck, som performance, dans och musik är stor liksom engagemangen i kringverksamheter som ung scen/lab – i samarbete med Östsam, där unga skrivande teaterungdomar får pröva sin flygfärdighet under ung scen/östs vingar och ung scen/ residens – där konstnärer från hela världen bjuds in och får tillgång till delar av teaterns resurser. 
Under hösten har också förberedelsearbetet med att etablera ung scen/akademi (ett projekt för att utveckla kontaktytorna mellan teatern, skola och utbildningsväsen samt det fria teater- och kulturlivet) slutförts och projektet drog igång vid årsskiftet med stöd från Kulturrådets utvecklingsbidrag.

Repertoar 2011

Ännu mer om alla vi MVG- och ADHD-barn i Bullerbyn
av Malin Axelsson och Andreas Boonstra
En politisk musikteaterkomedi om dagens svenska skola. Om vuxenaktiga barn som styrs av mål och resultat, och om barnsliga vuxna som bokstavligen arbetar ihjäl sig. Föreställning för högstadiet och gymnasiet.
Regissör: Andreas Boonstra
Scenograf: Åsa Berglund Cowburn
Medverkande: Josefin Ankarberg/Sandra Stojiljkovic, Pamela Cortés Bruna, Björn Elgerd (praktikant från Teaterhögskolan i Luleå), Sandra Huldt, Arvid Pettersson, Eric Stern, Andreas Strindér samt elever från Folkungaskolan i Linköping
Premiär på ung scen/öst 2011.03.03
Premiär på Kulturkammaren 2011.04.29
Spelperiod: 2011.03.03-2011.05.27
Föreställningar: 31/15
Publik: 2388/945

En fet föreställning
av och med Lotti Törnros
En fet föreställning är uppföljaren till Lotti Törnros bejublade föreställning ”Mitt liv som tjock”, som hade premiär 2004. En fet föreställning turnerade under hösten i Östergötlands gymnasieklassrum med efterföljande diskussioner och samtal kring fett och normer.
Samtals- och processledare: Karin Andersson
Regicoach: Suzanne Osten
Scenograf och kostymtecknare: Helga Bumsch
Maskör: Sissa Persson Maresch
Ljudbild: Lasse Liljeholm
Musik: Lotti Törnros
Musikarrangemang: Krister Fridh/Lasse Liljeholm
Premiär på ung scen/öst i Linköping 2011.09.09
Premiär på Kulturkammaren i Norrköping 2011.10.24
Spelades på turné i gymnasieklassrum i Östergötland samt på Unga Klara i Stockholm 
Spelperiod: 2011.09.09 -2011.12.09
Föreställningar: 3/17/10/6  Publik: 122/574/304/706

Jag blir en bubbla (som blir ett monster som blir ett barn)
av Malin Axelsson
En lekshow för lågstadiet om att förvandlas – där publiken själva förvandlas. Jag blir en bubbla (som blir ett monster som blir ett barn) är en språkmusikalisk föreställning om existensens mest grundläggande frågor. I föreställningen får publiken genom teaterns kostymer och masker själva leka olika roller. Vilken roll spelar jag i livet? Vem eller vad kan jag kanske bli?
Regissör: Ragna Weisteen
Scenograf och kostymtecknare: Helga Bumsch
Kompositör: Kalle Bäccman
Ljusdesigner och teknisk samordnare: Patric Eriksson
Maskör: Sissa Persson Maresch
Medverkande: Astrid Kakuli
Premiär på Vinden i Norrköping 2011.09.02
Premiär på ung scen/öst 2011.10.17
Spelperiod: 2011.09.02-2011.12.09
Föreställningar: 16/33
Publik: 541/1132

Östgöta Kungliga Regelverk
Föreställning för mellanstadiet av AnnaLina Hertzberg och Therese Söderberg med texter av Camilla Blomqvist
Regler – de finns överallt, och de flesta av dem fyller en funktion.. Men vad händer när vi använder våra lagar för att kontrollera varandra? När kontrollen går över styr? När tryggheten blir större på bekostnad av vår frihet?
Regissör: Therese Söderberg
Scenograf och kostymtecknare: Marcus Olson
Kompositör: Kalle Bäccman
Ljusdesigner: Pär Krantz
Maskör: Sissa Persson Maresch
Medverkande: Maria Granhagen, Linda Kunze, Eric Stern, Andreas Strindér, Martin Waerme (praktikant från Teaterhögskolan i Malmö)
Premiär på ung scen/öst i Linköping 2011.09.23
Premiär på Kulturkammaren i Norrköping 2011.11.07
Spelperiod: 2011.09.23-2011.12.09
Föreställningar: 17/19  Publik: 874/1076

Övrigt på ung scen/öst
– Streetfestival på Elsa Brändströms gata
– Sex klassrumsbesök med MVG/ADHD
– Fyra provpublikstillfällen med MVG/ADHD
– Repertoarpresentation för lärare
– Nasim Aghilis referensgrupper (ung scen/residens)
Publik: 756 

Kommentarer inaktiverade.
%d bloggare gillar detta: